Somberheid

Neerslachtigheid komt vrij veel voor bij pubers, bij wie de hersenen in de puberteit volop in ontwikkeling zijn. Soms zijn pubers een paar dagen droevig of lusteloos als het leven even niet meezit, waarna de normale situatie weer terug keert. Sommige pubers worden echter depressief, bijvoorbeeld als gevolg van verdrietige of ingrijpende gebeurtenissen. Pubers vinden het vaak moeilijk om te praten over hoe ze zich voelen. 

Pubers die zich somber of neerslachtig voelen kunnen een matte, sombere stemming hebben en prikkelbaar, boos, agressief of juist teruggetrokken zijn. Er kunnen daarbij ook lichamelijke klachten zijn, bijvoorbeeld verlies aan energie. Zulke klachten hebben negatieve gevolgen op allerlei gebieden zoals schoolprestaties en het sociaal functioneren. Een typische gedachte is dat er niets gedaan kan worden om een moeilijke situatie te veranderen.

Zijn bij uw puber meerdere van de genoemde klachten aanwezig? Ja, help u kind om weer te genieten van zijn of haar leven. Vraag direct een vrijblijvend advies gesprek aan