Social media gebruik

Een groot deel van de online communicatie tussen pubers vindt plaats via sociale media zoals: Facebook, Instagram, Snapchat ect. Pubers gebruiken dit soort media voor hun eigen ontwikkeling. Door in contact te staan met vrienden, ontdekken ze o.a. wie ze zijn.

Veel pubers hebben moeite om hun social media gebruik op een gezonde manier te reguleren. Social media verslaving is tegenwoordig een groeiend probleem. Pubers lijken continue de drang te voelen om hun accounts te checken om op de hoogte blijven over wat er gebeurt. Ze zijn bang om iets te missen en brengen hun tijd het liefst door op hun smartphone.

Wanneer uw puber te veel op social media zit, heeft dit effect op de hersenen. De hersenen worden bij het zien van alle filmpjes, foto’s, berichten ect.in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie. De hersenen krijgen een grote hoeveelheid aan informatie om te verwerken wat best heftig is. De gevolgen liegen er niet om. Overmatig social media gebruik leiden tot slechte schoolprestaties, slaaptekort, concentratieproblemen, het verliezen van sociale contacten en het verwaarlozen van je dagelijkse werkzaamheden.

Herkent u de volgende symptomen bij uw puber:

  • Voelt zich onrustig als hij of zijn niet op social media kan.
  • Zijn of haar dagelijkse werkzaamheden (school, werk, huishouden) lijden onder de tijd die hij of zij aan social media besteed.
  • Hij of zij heeft moeite om te stoppen met social media.
  • Slaaptekort doordat hij of zij te lang doorgaat met social media.
  • Hij of zij meteen kijkt meteen wanneer er een nieuw bericht binnenkomt.
  • Hij of zij is reageert boos of geïrriteerd wanneer iemand hen stoort terwijl hij of zij communiceert met je vrienden.

Help uw kind bij om zijn social media gebruik weer onder controle te krijgen.

Vraag direct een vrijblijvend advies gesprek aan.