Faalangst of angst

Bij faalangst hebben kinderen veel negatieve gedachten over zichzelf zoals: Ik kan het toch niet, niemand vindt mij aardig, ik kan het niet, dus doe jij het maar voor mij.

Hoe kunt u faalangst herkennen? Faalangst kunt herkennen aan zowel lichamelijke als gedragsmatige signalen. Lichamelijke signalen die voorkomen bij kinderen met faalangst zijn: zweethanden, een rood hoofd krijgen, vlekken in de nek, meer dan normaal naar de wc moeten, hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn, misselijk zijn, diarree of overgeven.

Naast bovengenoemde lichamelijke signalen zijn er signalen die u kunt zien aan het gedrag van uw kind, de zogeheten gedragsmatige signalen. Het kan zijn dat dat uw kind hetgeen waar hij bang voor is uit de weg wilt gaan om gevoelens van angst te ontwijken. Hij of zij durft bijvoorbeeld niet meer naar school omdat hij of zij bang is om fouten te maken of bang is voor een negatieve reactie van de leerkracht of klasgenootjes. Er zijn ook kinderen die zich terugtrekken, bevriezen waardoor ze niets meer weten, niets durven te vragen of moeite hebben om zich te concentreren. Ook wordt ook gezien dat er kinderen zijn die juist druk gedrag vertonen en chaotisch zijn.

Herkent u deze klachten bij uw kind? Ja, wacht dan niet langer en help uw kind aan een positief zelfbeeld.

Vraag direct een vrijblijvend advies gesprek aan.